Smakerna i koppen

En kopp kaffe är slutet på en lång resa - från marken, till bonden, till rostningen, till ivrigt väntande händer. Varje steg är viktigt för hur kaffet kommer att smaka i slutet. Vandra med oss för att se hur Starbucks hjälper till att göra en kaffe så smakrik som möjligt.

Rostning

Coffee roaster examines beans during roasting process

Starbucks Roast® är mer än en färg - det är en filosofi att maximera varje bönas potential.

Vi började med kafferostning 1971, och det var den inställning vi hade för ämnet som förtjänat oss så många Starbucksfans vid den tiden. Vårt kaffe var annorlunda, inte bara för att det var mörkare, men också för att det hade mer smak.

Kaffe förlorar fukt och vikt när det rostas, vilket innebär att det är mindre att sälja efteråt. Ett halvt kilo kaffe förlorar omkring 10 till 14% av vikten när den behandlas av en kommersiellt rosteri. Vi rostar kaffe lite längre för att få ut mer av smaken. Vi förlorar 18 till 25% av vikten genom att göra detta, men skillnaden i smak är värt det.

Förvandlingen börjar när gröna kaffebönor värms upp i en stor roterande trumma. Efter 5 till 7 minuters intensiv värme får bönorna en gul färg och luktar lite som popcorn. Då kommer "det första knäppet". Bönorna blir dubbelt så stora och ett knäckande ljud uppstår när de expanderar. De är nu ljusbruna. Om du slutade processen här för att smaka på kaffet skulle det vara surt och endimensionellt i smakbeskrivningen. De mer komplexa, utsökta smakerna har ännu inte utvecklats.

Efter 10 minuter i brännaren får bönorna en jämn ljusare färg, och ytan börjar tömmas på olja. Efter mellan 11 och 15 minuter (det varierar för olika typer) börjar bönorna utveckla den fulla smakpotentialen. "Det andra knäppet" indikerar att tiden är inne. När bönorna släpps ut i kylskåpet fylls rummet med lukten av färskt bryggt kaffe.

Blandning

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Några av de saker vi gillar bäst med det arbete vi gör är att vi kan erbjuda dig gott kaffe från hela världen.

Vissa produkter har kaffe från en region med specifika smaker som är unika för ursprungsorten - vi kommer att komma till dessa på ett ögonblick. Resten använder vi för att göra fantastiska blandningar, och det är vad vi vill berätta om här.

På Starbucks kan vi göra en kaffeblandning för att visa upp ett visst område av odling. House Blend, till exempel, är en blandning av de tre stora latinamerikanska kaffesorterna som framhäver den bästa kvaliteten i regionen: livliga, rena och balanserade smaker. Gazebo Blend® lyfter fram afrikanskt kaffe - klart, med citronsmak och fräscht tillsammans med is.

Vi kan också blanda bönor från olika odlingsområden för att skapa intressanta interaktioner mellan smaker och smaker. Blandningar som Caffè Verona®, Gold Coast Blend® och Starbucks® Christmas Blend har komplexa smakämnen som inte finns i kaffe från en enskild region.

Inköp

Two farmers near harvested coffee cherries

Endast specialbönor blir till Starbucks® kaffe. Vi provar över 150 000 koppar om året på jakten på det bästa Arabica-kaffet. Slutligen handlar det bara om 3% av världens bönor som hamnar i en väska med vårt kaffe.

Starbucks kaffeköpare spenderar ca. 18 veckor om året med att besöka kaffebryggare och leverantörer. Dessa relationer är avgörande för vår framgång - de konsoliderar vår roll som förespråkare för kvalitet och framsteg på alla nivåer inom kaffebranschen. Det är tack vare dessa relationer som Starbucks kan välja först från några av världens bästa kaffegrödor. Många av relationerna med gårdar och leverantörer vi har haft i över 20 år.

Förhållandena bygger på ömsesidig respekt. I vår strävan att köpa det bästa kaffet i världen samarbetar Starbucks med bönderna för att säkerställa långsiktig stabilitet på Arabica-kaffemarknaden. För att Starbucks ska lyckas måste bönderna också lyckas. Se Ansvar för att lära dig mer om hur vi gör affärer.

Odling

World map highlighting coffee growing regions

När vi sippar kaffe i provningsrummet letar vi efter den perfekta kombinationen av klimat, jord, höjd och odlingsmetoder som tillsammans skapar utmärkt kaffe.

När vi smakar kaffe frågar vi oss själva: Vilket kaffe från en viss plats är den bästa representanten för den perfekta korsningen av klimat och skickligt jordbruk? Vi försöker hitta regionala smaker, vilka franska vingårdar skulle kalla goût de terroir, "smaken av platsen".

Kaffe från de tre viktigaste odlingsområdena i världen har särdrag:

Latinamerikanskt kaffe är vanligtvis rent, välkänt och vänligt, med smaker som påminner om nötter och kakao.

Kaffe från Afrika / Arabiska halvön är ovanligt och lockande, med blommiga smaker och smaker av bär och citrus.

Kaffe från Asien / Stillahavsområdet är ofta kraftigt och fylligt, rikt på smak av jord och örter.

Allt kaffe från en region som vi erbjuder är exempel på de bästa smakkvaliteterna från deras område. Vi uppmanar dig att prova en kopp.